zondag 10 augustus 2014

Bramenjam

 
Je hebt ze vast al zien hangen ; die heerlijke, dikke, blauwe bramen.
Dit is de tijd van het jaar om dit gratis fruit te plukken en de allerlekkerste jam te maken.
Pak een emmer en pluk ze !
 


Voor deze zoete bramenjam heb je het volgende nodig;
 
1 emaille soeppan
1 grote pan
1 houten lepel
4 glazen jampotjes met deksel
1250 gram bramen
1 pak van Gilse geleisuiker Speciaal
2 eetlepels gewone suiker (voor als je van zoete jam houdt)
1 royale theelepel kaneel
 
Voordat je begint met de jam, zet alvast een grote pan met water op.
De jampotjes en deksels moeten ca 5 minuten worden uitgekookt.
De bramen wassen en eventuele wormpjes verwijderen. Ik doe dat
altijd met de hand. De bak schudden, dan komen de worpjes te voorschijn.
Dit jaar heb ik maar 1 wormpje kunnen vinden. Dat is in de voorgaande
jaren wel eens anders geweest.
Sommige mensen leggen de bramen 1 nacht in zout water, maar ik vind dat
deze methode de smaak aantast.
 
De bramen, met de geleisuiker, de gewone suiker en de kaneel in
de emaille pan al roerend aan de kook brengen.
Eenmaal aan de kook, nog ca 2 minuten door laten koken.
Met een juslepel of kleine soeplepel in de uitgekookte potjes gieten.
(let op; gebruik ovenwanten, want alles is erg heet)
Potjes helemaal tot de nok toe vullen, deksel erop draaien en op de kop
op een schone theedoek laten afkoelen.
 
Al met al nog geen half uurtje werk !
 
 
 
Tips;
 
1 kilo bramen = 400 gram geleisuiker Speciaal
Je kunt de hoeveelheid bramen ook aanvullen met vlierbessen.
Versier de potjes met een mooi etiketje en je hebt altijd een leuk kadootje.
Heb je teveel of te weinig bramen; bewaar ze in de diepvries voor de volgend keer.
 
De bramenjam is natuurlijk niet alleen lekker op een boterham, beschuit of cracker.
Doe ook eens een lepel door de Hüttenkäse met aardbeien of versier je vanille-ijs met
een lekkere toef bramenjam.
Ook muffins zijn heerlijk wanneer je voor het bakken een schepje
bramenjam op het beslag legt.
Succes gegarandeerd !


1 opmerking: